Активности

27. новембра 2007. године одржана је модна ревија у ресторану Парк. Из Параћина је група младих девојака, које је довео Слободан Ивановић, писац и културни радник представила модне новитете власника модне куће Соње Денчић. Фотографије са ове модне ревије погледајте у фото галерији.

28. октобрa 2008. одржано је књижевно вече. Пред члановима нашег удружења, у хотелу Парк, представљена је нова књига стихова Слободана Ивановића, песника и културног радника из Параћина, о којој су надахнуто али и зналачки говорили др Миодраг Игњатовић, књижевник из Крагујевца, Мирослав Димитријевић и мр Предраг Јашовић из Параћина, док је песму посвећену аутору читао Ђорђе Петковић – ви књижевници из Параћина.''Птице месец и остало'' је друга књига Слободана Ивановића, који се низ година бавио и новинарством и глумом али је писао и песме и његова нова књига је оно право. И још нешто – стихове је пред многобројним члановима Удружења говорио аутор и још једном доказао да је наш завичај добио још једног одличног и талентованог књижевника од кога можемо очекивати и нова успешна књижевна дела.

25. новембра 2008. год. одржана је презентација монографије Југославија на техничком пољу 1919 - 1929. Монографија даје приказ највећег периода стваралаштва у нашој земљи када је изграђено највише путева, железничких пруга, мостова, школа, болница, индустријских и јавних објеката, када је и основана Инжењерска комора 1924. год. У монографији се даје приказ да је и том периоду изграђен армирано – бетонски мост на реци Црници у Параћину, распона 26м. Детаљније у Гласилу Параћинац.

Прослава 10 година Удружења

04. децембра 2012. године одржано је Књижевно вече представљање књиге песама Недељна чуда, ауторке Слађане Ристић. Гости: Братислав Милановић, Гордана Малетић, Оливер Јанковић, Ивана Мандић и Војислав Јоцић

Годишња скупштина 2013.

24.11. 2013. године  одржавана је годишња скупштина Удружења Параћинаца, књижевно вече нашег познатог књижевника Мирослава Димитријевића и пригодна прослава у великој сали АКУД „ ЛОЛА“ ул. Ресавска бр.11 у Београду.

24.11. 2013. Одржано књижевно вече представљањем књига Мирослава Димитријевића

„Морава и Моравци – планетарни феномен“(Пешић и синови“, 2013)
„Златно доба“ – песме (УКС, 2013)
„Чувари тајног блага“ – роман, („Беокњига“, Београд, 2012)
„Гаумата“ – роман, („Легенда“, Чачак, 2012)

Песма нашег члана Удружења Слађане Ристић, која пише песме, кратке приче,

приче и монодраме за децу, путописе и есеје. Дубоко погођена догађајима који су је задесили

као и наш Параћин, изнедрила је песму коју Вам овом приликом представљамо:

 

Потоп песничке бележнице

 

Бојим се мале реке 

Пресвлачи своје лице и улази у дневну собу

Гута памфлете, књиге о поетици воде

Набујала страст преврће моју јадну мајку

И покрива блатом њушкицу нашег пса

                        

 Сабласна варош тоне у воденом паклу

 Док уметност плива са балванима и змијама

 Све постаје детињство на ђубришту

 И боји се дечијим страхом

 

 Сада свој бес изливам у свемир

 Певам са Лујем Армстронгом о предивном свету

 Шапућем са Флором Сендс уз шољицу чаја

 Да не желим излазак на море и дуге пловидбе

 

Мој дан се зове потоп – кажем јој

 И моји стихови лете у висине

А ко је просуо испод брда воду на град

Нека плива у балканској магли

И части од блата док летим ка Посејдону

 

                                                               Слађана Ристић

У Параћину, 01.6.2014.


13.6.2014. КОНЦЕРТ ЗА ПАРАЋИН

 


Изложбa фотографија ПАРАЋИН КРОЗ ВРЕМЕ, - Стари ПАРАЋИН 19. и 20. век.
Отварање изложбе 24.3.2-15 у 17.00. у ул. Деспота Стефана 12/8.
Изложба је била отворена до 28.3. 2015. године,

сваког дана од 10 до 17ч, осим последњег дана када је трајала до 13.ч.

 


Екскурзија Параћинаца и пријатеља Параћина, субота 20.6.2015

 

 

Посета манастиру Покрова Пресвете Богородице у Лешју и Манастиру Свете Петке у Извору


28.6.2015.

Видовдан

 


МОРАВСКА ЦРКВА СТАРИЈА ОД РИМСКЕ

 Пише: Мирослав ДИМИТРИЈЕВИЋ

 Сажетак:

     Данас је уврежено и опште прихваћено мишљење, захваљујући вештој пропаганди, да је римска црква најстарија по свом утемељењу и постанку од свих хришћанских цркава, и да због тога има супремацију над свима другима, посебно над православним црквама. Међутим, историјске чињенице говоре сасвим супротно. Као и Јерусалимска и Српска црква је старија од римске јер је основана 34. године Христове ере, док је римска црква утемељена тек доласком Светога Петра у Рим, скоро десетак година касније. Свети Петар први пут долази код Срба 42. године Лета Господњег, где учвршћује Српску цркву, коју су већ основали његов брат Свети Андреја Првозвани и  Јаков Заведејев, апостоли Христови, па тек онда апостол Петар одлази у Рим где поставља темеље римске цркве. Свети Андреја Првозвани,  од 34. године већ делује у Поморављу, шири хришћанство, и по одласку на Исток, у Русију, оставља у Тројан граду – владику и формирану моравску епископију- патријашију(?). По датуму  свог  постанка, дакле, и  Моравска црква је старија од римске.

Цео текст

moravska crkva starija od rimske.pdf


18.7.2015.

18.7. 2015 од 18.00 одражано је Саборовање књижевног клуба Иво Андрић из Земуна у порти храма Св. Николаја у Земуну. Поред представљања новог броја часописа Хоризонт, гости на овом саборавању су били и представници Српске Духовне Академије и нашег Удружења Параћинаца. Овом приликом су представљена и изабрана дела нашег познатог књижевника и публицисте Мирослава Димитријевића, као и Летопис Српске Духовне Академије.
Овом приликом је Српка Духовна Академија из Параћина наградила главне уреднике листова Хоризонт и Параћинац (гласило нашег Удружења Параћинаца) ВЕЛИКОМ ПОВЕЉОМ, за трајан допринос српској култури, духовности и националној баштини.

О делима Мирослава Димитријевића говорио је др Мића Цвијетић.

Promocija izabranih dela Miroslava Dimitrijevica.pdf

 

 

 

Почетна II Место окупљања II Хронологија II Чланство II Органи II  Документа II Гласило

  Састанци II Активности II Фото II  Линкови II  Контакт